Thursday, April 10, 2014

Odontologo pagalba vaikų dantukams

  Vaikui augant ir bręstant, organizmas keičiasi kasdien. Pokyčiai būtent ir yra susiję su augimu, vystymusi ir tobulėjimu. Augimo ir brendimo metu labai svarbu atitinkamai ir stebėti organizmo pokyčius. Kaip antai ypatingai svarbu tai, kaip vystosi dantys. Reikia suvokti, kad brendimo laikotarpiu jaučiamas danties skausmas turėtų būti tiriamas iškart, o ne po mėnesio ar dar ilgiau. Greitis svarbu todėl, kad brendimas vyksta greitai, tuo pačiu ir dantys yra silpnesni ir mažiau atsparūs korozijai, gedimui. Odontologijos klinika Vilniuje pataria apsilankyti profilaktiniam patikrinimui per artimiausias dienas, vos tik pasireiškė neaiškus vaiko dantukų skausmas.

  Pirmieji trys ar keturi vaikučio metai yra svarbūs tuo, kad būtent tuo metu vystosi pirmieji dantys. Tai – dantų išsidėstymas ir taisyklingumas. Per pirmuosius metus susidaro atitinkamas dantų išsidėstymas, formuojasi tarpai tarp dantų, dantų formos. Pirmieji dantys žinoma yra pieniniai ir jei jie genda - iškritus išauga jau tikrieji dantys, tačiau dantų struktūra iš esmės pradeda formuotis dar pirmaisiais metais. Pieniniai dantys dar nereiškia tai, kad jų reikia neprižiūrėti, nes užaugs kiti. Priešingai, nes pirmuosius dantukus labai svarbu prižiūrėti. Ši priežiūra svarbi ne tik dėl tolimesnė dantų būklės, bet taip ir ugdomas geras įprotis valytis dantis ryte ir vakare.  Jei vaikas valys dantis šepetėliu, pasta, skalavimo skysčiu ir naudos dantų siūlą kasdien, tuomet bus išvengta tokių problemų kaip ėduonis.

  Be įprastos būtinosios burnos higienos, kitas svarbus geros sveikatos faktorius yra teisinga mityba. Sveika ir teisinga mityba yra ne tik bendras geros sveikatos padarinys, bet nuo mitybos taip pat priklauso ir dantukų būklė. Vertėtų vengti ar kuo rečiau vartoti įvairius saldumynus ir skanėstus, taip pat atsisakyti įvairių saldžių gėrimų, kuriuose daug saldiklių. Sveika mityba ir burnos priežiūra, higienas kasdien – leidžia turėsi sveikus dantis.

  Kalbant apie sveika mitybą, tai atsisakius ar bent jau sumažinus saldumynus, galima rasti įvairų smagių ir skanių alternatyvų. Tiesiog įvairius skanėstus galima pakeisti skaniais ir šviežiais vaisiais ar daržovėmis. Nepamirškime į vaiko maisto racioną įtraukti ir mėsos, kurioje daug reikiamos geležis. Taip pat produktų iš grūdinių kultūrų.

  Vaikų dantų būklę įprastai nustatinėja specialistas, vaikų odontologas. Įvairiose odontologijos klinikose šie specialistai sugeba nustatyti dar ankstyvąsias gedimų stadijas, todėl lankantys reguliariai, galima išvengti bet kokių didesnių dantų problemų. Vaikų odontologija yra šiek tiek specifinė, kartais ji net skirstomas pagal vaikų pobūdį – odontologija su vaikais arba odontologija su problematiškais vaikais. Kai kurie vaikai yra daugiau nervingi, labiau bijo, todėl su jais sudėtingiau dirbti specialistams, tačiau tam ir yra atskiri specialistai, kurie sugebės ir yra išmokyti dirbti su vaikučiais.

No comments:

Post a Comment